9 τρόποι για να μειώσετε τις θερμίδες των συνταγών σας                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: 9 τρόποι για να μειώσετε τις θερμίδες των συνταγών σας

..

Εγγραφείτε για συνεχή ενημέρωση με mail! (Μην ξεχνάτε την επιβεβαίωση εγγραφής)

9 τρόποι για να μειώσετε τις θερμίδες των συνταγών σας

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, ΜSc, MBA, SRD,η Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου είναι υπεύθυνη του Επιστημονικού Διαιτολογικού Κέντρου ΄Σώμα Υγιές’, www.somaygies.gr

Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να μειώσετε τις θερμίδες των συνταγών σας και οι βασικότεροι είναι να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό χωρίς θερμίδες και να ελαττώσετε το λίπος.


Για κάθε γραμμάριο λίπους που προστίθεται σε μια συνταγή (και υπάρχουν περίπου 13 γραμμάρια σε μια κουταλιά σούπας λάδι ή βούτυρο), λαμβάνετε 9 θερμίδες ενώ από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες λαμβάνετε 4 θερμίδες. Ένας άλλος τρόπος είναι να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στις συνταγές σας χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής αλέσεως.

Ακολουθούν παρακάτω εννιά δοκιμασμένοι τρόποι για να μειώσετε θερμίδες των συνταγών σας.

1. Αλεύρι ολικής άλεσης. Στις περισσότερες συνταγές τύπου αρτοποιίας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης. Σε σύγκριση με το 1/4 φλιτζάνι λευκό αλεύρι, κάθε 1/4 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης προσθέτει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών και διπλάσια ποσότητα μαγνησίου και σεληνίου. Οι πρόσθετες φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης και την αύξηση της πληρότητας. Επίσης σας δίνουν λιγότερες θερμίδες και τρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου.

Διαβάστε επίσης: Αλεύρι λευκό και ολικής άλεσης. Τι μας δίνουν;

2. Μειώστε τη ζάχαρη. Στις περισσότερες συνταγές που περιλαμβάνουν ψήσιμο, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ζάχαρη. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα γλυκαντικό στη θέση της ζάχαρης, μπορείτε να μειώσετε τη ζάχαρη κατά 1/4 και η συνταγή σας θα συνεχίσει να λειτουργεί. Για κάθε κουταλιά ζάχαρης που κόβετε, θα εξοικονομήσετε 48 θερμίδες. Έτσι η κοπή 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη θα σας εξοικονομήσει συνολικά 192 θερμίδες.

Διαβάστε επίσης: 6 απλές συμβουλές για να μειώσετε τη ζάχαρη!

3. Χρησιμοποιήστε υποκατάστατο αυγών. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα μισά αυγά στις συνταγές αρτοποιίας με υποκατάστατα αυγών. Ορισμένες συνταγές κέικ απαιτούν τρία ή τέσσερα αυγά. Για κάθε μεγάλο αυγό που αντικαθιστάτε με 1/4 φλιτζάνι υποκατάστατο αυγού, θα εξοικονομήσετε 45 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους, 1,6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 213 mg χοληστερόλης.

Διαβάστε επίσης: Ρεβυθόζουμο (aquafaba): Το πλήρες υποκατάστατο του ασπραδιού των αυγών!

4. Μειώστε το λίπος. Στις περισσότερες συνταγές ψησίματος, μπορείτε να κόψετε στο μισό τα λιπαρά συστατικά (βούτυρο, μαργαρίνη, λίπος ή λάδι). Έτσι, εάν μια συνταγή κέικ απαιτεί 1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη, μπορείτε συνήθως να χρησιμοποιήσετε 1/2 φλιτζάνι. Αντικαταστήσετε αυτό το 1/2 φλιτζάνι με ένα υγρό, αλλά υγιεινό συστατικό που θα συμπληρώνει τις γεύσεις της συνταγής σας.

Διαβάστε επίσης: Τα λίπη και τα έλαια και ο ρόλος τους στην καθημερινή διατροφή!

5. Χρησιμοποιήστε προϊόντα χαμηλών λιπαρών. Για παράδειγμα, εάν κάνετε ένα κέικ που απαιτεί ξινή κρέμα, χρησιμοποιήστε την έκδοση χωρίς λίπος. Επίσης, δοκιμάστε τυρί με μειωμένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ελαφριά κρέμα τυριού, μαρμελάδες με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ελαφρύ ψωμί, ελαφρύ γιαούρτι, ελαφριά μαργαρίνη και βούτυρο χαμηλό σε λιπαρά. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα θα σας βοηθήσουν να κόψετε αρκετές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά.

Διαβάστε επίσης: Τροφές που μειώνουν τα τριγλυκερίδια

6. Μειώστε τα πρόσθετα υψηλής θερμιδικής αξίας. Εάν μια συνταγή απαιτεί μεγάλη ποσότητα σοκολάτας, μπορείτε να τη μειώσετε. Εάν μια συνταγή ζητά να προσθέσετε στην πίτα σας βούτυρο, μπορείτε να παραλείψετε με ασφάλεια αυτό το βήμα. Και σε μερικά κέικ, μπαρ και μπισκότα, μπορείτε να αντικαταστήσετε την ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρης αντί για 4 θα εξοικονομήσετε περίπου 130 θερμίδες, 4,5 γραμμάρια λίπους και 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους.

7. Αντικαταστήστε τη κρέμα γάλακτος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος σε μια συνταγή με κρέμα γάλακτος χαμηλή σε λιπαρά. Αυτό μπορεί να συμβεί σε συνταγές όπως μπισκότα (λειτουργεί ιδιαίτερα καλά για brownies), κέικ ή muffins.

8. Χρησιμοποιείστε το κακάο. Το κακάο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσετε τη γεύση της σοκολάτας σε συνταγές αρτοποιίας, χωρίς να έχετε τα πολλά κορεσμένα λιπαρά και τις θερμίδες που βρίσκονται στην σοκολάτα. Το κακάο περιέχει τα αντιοξειδωτικά της φλαβονολίνης που βρίσκονται στον κόκκο του κακάο. Αναζητήστε συνταγές που απαιτούν κακάο αντί για σοκολάτα.

Διαβάστε επίσης: Κακάο, ένα πλούσιο διατροφικό αφέψημα

9. Χρησιμοποιείστε εσπεριδοειδή. Το ξύσμα ή το εξωτερικό στρώμα ενός εσπεριδοειδούς, είναι γεμάτο από αρωματικά έλαια και γεύση. Η προσθήκη εσπεριδοειδών είναι ένας εύκολος τρόπος μηδενικών θερμίδων καθώς και για την τόνωση της γεύσης της ζύμης.

Διαβάστε επίσης: Περγαμόντο και οι ιδιότητές του!



Δείτε επίσης:
Συνταγές για λευκά δόντια
Κινηθείτε, ιδρώστε... κάνει καλό
Επίπεδη κοιλιά!
Πίλιγκ στο σπίτι σε λίγα λεπτά
Μύκητες των νυχιών. Θεραπεία με φυσικές μεθόδους

Στην ενότητα μας "Συνταγές ομορφιάς και υγείας" θα βρείτε αρκετές ακόμη συνταγές και πρωτότυπες ιδέες, που ωφελούν την υγεία μας!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !


www.somaygies.gr

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.