Πεινάτε το βράδυ; Γιατί;                                               H ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΟΥ: Πεινάτε το βράδυ; Γιατί;

..

Εγγραφείτε για συνεχή ενημέρωση με mail! (Μην ξεχνάτε την επιβεβαίωση εγγραφής)

Πεινάτε το βράδυ; Γιατί;

Από την Κατερίνα Μόρτογλου

Το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας (night eating syndrome NES) είναι ένα είδος διατροφικής διαταραχής, κατά την οποία το άτομο καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφής κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου στο γενικό πληθυσμό είναι 1-2%, και είναι περισσότερο σύνηθες σε νεαρές γυναίκες.

Όσον αφορά στο ψυχολογικό υπόβαθρο, τα άτομα με NES συχνά πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη κι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Επίσης, από νευροενδοκρινικής σκοπιάς, η έκκριση ορμονών μελατονίνης και λεπτίνης, κατά τη διάρκεια της νύχτας στα άτομα αυτά, είναι μειωμένες.

Τα άτομα που πάσχουν από ΝΕS:
1. Δεν τρώνε πρωινό και γενικά καταναλώνουν ελάχιστη τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
2. Τουλάχιστον το 30% της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής τους πρόσληψης, γίνεται μετά το βραδινό φαγητό
3. Οι νυχτερινές κρίσεις βουλιμίας, συνήθως αποτελούνται από υδατανθρακούχες τροφές και μπορεί να είναι σε πολλές δόσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
4. Τα άτομα αυτά, συνήθως πάσχουν από άγχος ή κατάθλιψη και η διατροφική τους συμπεριφορά αποτελεί μια επιπλέον πηγή άγχους.
5. Έχουν γενικά δυσκολία στον ύπνο.

Τα επεισόδια νυχτερινής βουλιμίας αποτελούνται κυρίως από υδατανθρακούχες τροφές, γιατί μέσω της κατανάλωσής τους παράγεται στον εγκέφαλο σεροτονίνη-ουσία με χαλαρωτική και αντικαταθλιπτική δράση. Με άλλα λόγια, αποτελούν μια προσπάθεια του ατόμου να καταπολεμήσει μέσω του φαγητού την κακή του διάθεση.

Το σύνδρομο αυτό, πολύ συχνά συνδέεται με παχυσαρκία. Κάποιες κλινικές μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα μετά από χορήγηση αντικαταθλιπτικών, μελατονίνης, σπασμολυτικών άλλα, γενικά, η φαρμακευτική θεραπεία του συνδρόμου βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο.

Τα άτομα που πάσχουν από το σύνδρομο χρειάζονται βοήθεια από ειδικό, και η αντιμετώπισή του περιλαμβάνει τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς, στενή παρακολούθηση και σωστά σχεδιασμένη διατροφή με βάση την ανακατανομή των γευμάτων και υψηλό ποσοστό υδατανθράκων.Στην ενότητα μας "Υγεία - Διατροφή" μπορείτε να βρείτε ιδεες για σωστη διατροφη και καλή υγεία!!!


* Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like και ή κοινοποιήστε το στους φίλους σας κάνοντας κλικ παρακάτω στα εικονίδια με τα κοινωνικά δίκτυα !


planitis-afroditi

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας

Περιμένουμε τα σχολια σας!

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Προσοχή! Αφορά τα άρθρα με θέμα την Διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς

  • Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον θεραπευτή, εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ελλείψεις, ανάγκες, παθολογικά ευρήματα, ομάδα αίματος και ψυχολογικά χαρακτηριστικά.
  • Ζητήστε την βοήθεια ειδικών ειδικά για την δική σας περίπτωση.